Bregunice na obali rijeke Drave – radionica projekta B.I.R.D.S.

Radionica projekta B.I.R.D.S. „Bird Sand Martin and it’s home space“održana je 28.lipnja 2018. godine obilaskom zaštićenog krajobraza Jelkuša i obala Drave, staništa ptica bregunica (Riparia riparia) i izradom literarnih i likovnih radova o bregunicama u našoj školi. Uz našu školu partneri na projektu su Osnovna škola Deák Ferenc Barč i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Projekt je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Bregunice, ptice selice, u proljeće i ljeto gnijezde u rupama na strmim obalama Drave. Njihova kolonija ove godine na obali Jelkuša broji oko 1900 parova. Dio kolonije se nalazi na mađarskoj, a dio na hrvatskoj strani. Na važnost ptica i očuvanje staništa ukazali su ekspert za ptice na Dravi Ivan Darko Grlica, predsjednik Prirodoslovnog društva “Drava” i dr.sc. Jasna Razlog-Grlica, voditelji terenskog dijela radionice.

Učenici i njihovi učitelji iz obje države nakon što su fotografirali staništa, pisali su literarne sastavke, poruke i crtali bregunice na majicama pod budnim okom Sanje Pavelko, prof. i Anje Brabec, prof..

Nakon napornog rada od veljače ove godine učesnici projekta B.I.R.D.S. dogovorili su ljetnu stanku i nastavak projekta u rujnu, početkom iduće školske godine.

 

priredila: dr.sc. Jasna Razlog- Grlica