1.b i 3.b razred obilježio Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti

Svake godine dan 22. svibnja obilježava se  Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju.
Odlukom Hrvatskog sabora  od  2003. godine  na  Međunarodni  dan bioraznolikosti obilježava se i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ističu kako je bioraznolikost ključna za sigurnost hrane, našeg zdravlja i izravno pridonosi održivom razvoju.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još niti poznate, kao niti uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja.

Stoga Ministarstvo provodi brojne aktivnosti i mjere zaštite prirode i kontinuirano surađuje s resorima čija je djelatnost usko vezana uz prirodne resurse, primjerice u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, lovstvu, vodnom gospodarstvu, turizmu.

Tako smo i mi danas u suradnji sa policijskom službom uz pomoć policijskog službenika za prevenciju, Ivice Blaževića sudjelovali u čišćenju okoliša naše škole. Vrijedne ruke naših učenika napunile su vreće različitim otpadom. Cilj ove akcije je  podići svijest  učenika o važnosti održivog gospodarenja otpadom.

Na kraju smo se poigrali starinsku eko-igru brzine i spretnosti noseći jaja u žlici oduševljeni jer se niti jedno jaje nije razbilo.

 

Ponosni  smo na mlađe generacije koje se bave zaštitom prirode!

 

Učenici 1.b, 3.b  razreda i njihove učiteljice