Granica ne ograničava razvoj vještina

Početak provedbe projekta B.I.R.D.S. u Brlićima

Početnom konferencijom održanom u našoj školi 29.9. 2017. započelo je ostvarivanje projekta  B.I.R.D.S. (Border Isn’t  Restriction for Developing Skills). Naša škola je njegov nositelj uz partnere, učitelje i učenike škole  Deak Ferenc  iz Barcsa u Republici Mađarskoj te Javnu  ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarske-Hrvatske 2014-2020. Izradili su ga VTA agencija i projektni partneri. Projekt je na početnoj konferenciji predstavio naš ravnatelj i voditelj projekta,  gospodin Ivica Tomljanović koji je prezentirao logo projekta, njegove ciljeve i etape ostvarivanja.

Cilj je projekta jačati suradnje obrazovnih institucija prekograničnih područja Hrvatske i Mađarske i promovirati prirodne vrijednosti rijeke Drave, senzibilizirati nastavnike, učenike i njihove roditelje da se uključe u zaštitu staništa rijeke Drave na ovom području, posebno Jelkuša i Križnice te zaštita ugroženih i zaštićenih ptica bregunica. Jelkuš i Križnica dio su Natura 2000, europske ekološke mreže i zaštićeni krajobrazi u području Regionalnog parka Mura Drava. Preko toga prostora prelazi granica i povezuju nas s Republikom Mađarskom. Na Jelkušu nalazimo bregunice čija se velika kolonija  proteže u obje države na obali rijeke Drave. Bregunice (Riparia riparia) ptice su selice koje  je važno očuvati ne samo zbog njih samih nego i zbog kvalitete našega života, o čemu ste već mogli čitati na našim web stranicama.

Aktivnosti u našoj školi koje su doprinijele uključivanju darovitih učenika iz područja prirodoslovlja i GLOBE programa u ovaj projekt prezentirala je dr. sc. Jasna Razlog Grlica, GLOBE voditeljica i nositeljica aktivnosti u projektu. Pri tome je zahvalila svima koji su do sada surađivali s učenicima i učiteljima u tim aktivnostima, Ildiko Seleši Dančo i  gospodinu Ištvanu Selešiju  koji su tijekom konferencije  prevodili na mađarski jezik. Prigodni program pripremili su  učenici  sedmih i osmih razreda  s učiteljima  Sanjom Pavelko,  Anjom Brabec i Alenom Žeravicom, a priključili su nam se i brojni gosti iz drugih škola i državnih institucija i Prirodoslovnog društva “Drava”. Kako je to izgledalo možete vidjeti na fotografijama. Ponosni smo što smo ovim projektom započeli suradnju škola na europskoj razini.

Projekt će se odvijati tijekom trinaest mjeseci na području grada Virovitice, Barcsa, općine Čađavica te Jelkuša i Križnice. Uključuje niz radionica i studijskih putovanja te početne i završne konferencije u obje škole.