DUGO IŠČEKIVANI PUT

Napokon! Napokon je došao taj dan! Toliko dugo svi iščekujemo naš maturalac – put u Istru!

  1. DAN (12. 9. 2017.)

Jedini dan kada nam nije bio problem doći pred školu u 6:30, gdje smo se svi okupili: 8.a, 8.b, 8.c, 8.d i naši nastavnici. Roditelji su nas ispratili, a mi smo krenuli na putovanje koje će zauvijek ostati u našim srcima. Imali smo i najboljeg vodiča na svijetu – Zdravka, a naša  „šifra“ za dogovor bila je: „Da, Zdravko“.

Put je bio odličan, jedino nas je kiša pratila sve do Istre. Uz nekoliko stajanja stigli smo u istarski gradić Roč. Na svakom koraku mogli smo osjetiti duh prošlih vremena. Grb s likom sv. Bartola – zaštitnika Roča jedna je od prelijepih znamenitosti. Zanimljivo je i da je prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine, pripravljena za tisak u Roču, a pripravio ju je Juri Žakan, čiji smo kup također vidjeli. Prekrasni pogledi s istarskih brežuljaka sve su nas ostavili bez daha.

Vozeći se Alejom glagoljaša, stigli smo u Hum – najmanji grad na svijetu koji ima svega 12 stanovnika. Nakon Huma uslijedila je još  jedna predivna destinacija – Motovun. Uspon do Motovuna bio je mukotrpan po kiši i blatu, no uspjeli smo. Motovun je bio važan grad još za vrijeme Rimljana, a tomu svjedoče i ostatci venecijanskog grba s lavom. Na trgu smo vidjeli baroknu crkvu sv. Stjepana, izgrađenu 1614. godine na mjestu starije crkve. Uz crkvu je zvonik-kula iz 13. stoljeća. Čuli smo i legendu o Velom Joži te o divu Dragonji.

Nakon Motovuna krenuli smo u hotel u Dugoj Uvali. Kada smo se svi smjestili i raspremili, otišli smo na večeru, a potom je uslijedila disko-večer na kojoj smo se dobro zabavili. Umorni, otišli smo spavati.

  1. DAN (13. 9. 2017.)

Odmah nakon doručka, još pomalo pospani, krenuli smo u Višnjan. Višnjan je poznat po staroj zvjezdarnici gdje nam je gospodin Korado Korlević održao poučno predavanje o svemiru, asteroidima, čuvarima Zemlje i katastrofama koje može učiniti jedan asteroid. Potom smo se zaputili u novu zvjezdarnicu gdje smo teleskopom gledali Sunce, vidjeli veliki teleskop kojim se otkrivaju novi asteroidi, a vidjeli smo i pravi komadić  asteroida. Obišli smo i mali „hrvatski Stonehenge“.

Nakon Višnjana krenuli smo do Nove Vasi gdje se nalazi jama Baredine. Poslije ručka i slikanja, krenuli smo u razgledavanje. Jama je bila prekrasna. Naša vodička nam je rekla kako je jama stara tri milijuna godina te da su stalagmiti i stalaktiti napravljeni od vapnenca te da voda, kako curi, oblikuje te prekrasne objekte. Zanimljivo je da oni narastu svega centimetar u jednom desetljeću. U jami smo vidjeli i krški endem – čovječju ribicu.

Nakon jame krenuli smo u Poreč gdje smo vidjeli prekrasnu Eufrazijevu baziliku koja je sagrađena u 6. stoljeću za vrijeme biskupa Eufrazija. Godine 1997. UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Posebno su me se dojmili autentični podni mozaici iz 5. st. koji su ostali sačuvani i primjerak su ranokršćanskog slikarstva. Popeli smo se na kulu s koje je pogled bio predivan. Nakon bazilike obišli smo Dekumanus i Trg slobode. Slobodno vrijeme iskoristili smo za uživanje u sladoledu.

U Rovinju smo posjetili crkvu sv. Eufemije. Nakon povratka u hotel i večere svatko si je nešto izabrao – kupanje u bazenu ili disko-večer.

 

  1. DAN (14. 9. 2017.)

Već u 7:30 krenuli smo na Brijune. Brijuni se nalaze zapadno od istarske obale, nasuprot mjesta Fažana, te se sastoje od 14 otoka i otočića. Kroz povijest naseljavali su ih i pleme Histri i Rimljani. Brijuni su 27. listopada 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom i omiljena su turistička destinacija. Tamo smo ostali četiri sata. Prvo smo vlakićem sat vremena razgledavali Veli Brijun. Prekrasna flora i fauna, svjež zrak, sunce i more dokazali su da su Brijuni jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova. Mali zoološki vrt nam se jako svidio, a posebice slonica Lanka. Posjetili smo i Kochovu stazu gdje se nalazi spomenik Robertu Kochu koji je uništio malariju na Brijunima. Obišli smo Memorijalnu zbirku „Josip Broz Tito“, fotoizložbu i vidjeli papagaja Kokija.

Vratili smo se u hotel na ručak, a nakon kratkog odmora, na red je došla i Pula. Vidjeli smo krasan amfiteatar koji datira još iz vremena kada su u Istri bili Rimljani. Arena je služila kao mjesto gdje su se gladijatori borili za život. Caru i narodu to je bila zabava pa od tamo dolazi poznata rečenica „Kruha i igara“. Otišli smo i do Zlatnih vrata. Tamo smo imali sat vremena slobodno te smo išli na sladoled, u McDonald’s, razgledavali šarene štandove, kupovali suvenire…

Iscrpljeni, vratili smo se u hotel na večeru. Nakon hotela mogli smo birati hoćemo li u disko ili u bazen. Neki su svoju zadnju noć proslavili plešući u disku, a neki plivajući i kupajući se. Svima nam je bilo žao što je to posljednja noć, ali barem smo ju lijepo iskoristili.

 

  1. DAN (15. 9. 2017.)

Danas smo napokon mogli spavati duže. Svi smo se nekako tužni probudili, no znali smo da ovo zadnje prijepodne moramo dobro obilježiti. Nakon što smo spakirali kofere, skoro svi smo otišli na bazen i tamo se iskupali te zatvorili naš maturalac. Još smo malo otišli na plažu i onda na ručak. Nakon ručka tužna srca napustili smo naš hotel koji nam je četiri dana bio drugi dom.

Na povratku kući stali smo u Trsatu, gdje smo obišli svetište Gospe Trsatske. Obišli smo crkvu, franjevački samostan u kojem smo čuli priču o čudu o Marijinoj kućici koja je došla na Trsat na krilima anđela. Slobodno vrijeme iskoristili smo za kupnju suvenira, a zatim smo krenuli kući. Povratak je bio popraćen pjesmom i pokojom suzom jer nam draga prijateljica Rea ode u Njemačku.

Prekrasne znamenitosti, iskradanja iz sobe u ponoć, zaljubljenosti i novi prijatelji, „Da, Zdravko“, sve će nam to jako nedostajati. Ovo je bilo putovanje koje će svima nama ostati u najljepšem sjećanju.

Karla Puž, 8.c i Ena Moslavac, Katarina Pavlović – foto